Nerikes Brandkår

Tillsammans skapar vi trygghet

Räddningsregion Bergslagen

Räddningsregion Bergslagen (RRB) är en gemensam operativ ledningsorganisation för räddningstjänsterna i Värmlands län, Örebro län och delar av Dalarna, Västra Götaland och Västmanland.

Syftet med RRB är att åstadkomma en mer effektiv användning av resurser och därmed större förmåga och uthållighet att genomföra räddningsinsatser.

En rad stora händelser de senaste åren har visat att svensk räddningstjänst behöver organisera sig i större enheter för att öka sin förmåga att genomföra räddningsinsatser. Räddningstjänsterna i Värmlands län, Örebro län och delar av Dalarna, Västra Götaland och Västmanland har därför bildat en gemensam operativ ledningsorganisation

Räddningsregion Bergslagen omfattar 42 kommuner med 740 000 invånare. I området finns 17 räddningstjänster med 110 styrkor/stationer som årligen hanterar omkring 7 500 larm. Systemet bemannas gemensamt av räddningstjänster som ingår.

Varje räddningstjänst är fortfarande kvar som en egen organisation i sin kommun. Men det operativa samarbetet på ledningsnivå har utökats och är en integrerad del av varje räddningstjänst.

Samarbete gällande räddningsledning och resurser

I korthet innebär Räddningsregion Bergslagen ett nära samarbete när det gäller räddningsledning och användning av resurser som brandmän, fordon och materiel.

Detta ger de ingående räddningstjänsterna bättre förutsättningar att

  • snabbt få mycket resurser till en olycksplats,
  • leda stora insatser samt
  • hantera samtidiga, komplexa och långvariga händelser.

Gemensam ledningscentral i Örebro

Ledning på skadeplats och i systemet som helhet bedrivs från en gemensam ledningscentral på brandstationen i Örebro som är samlokaliserad med SOS Alarm och de ingående räddningstjänsterna bidrar till räddningscentralen på olika sätt.

SOS Alarm en viktig del i systemet

SOS Alarm är också en viktig del i systemet. Deras operatörer sköter utlarmningen och bidrar till att rätt resurser larmas till varje insats.

Detta är Räddningsregion Bergslagen

Räddningstjänster som ingår i RRB täcker 42 kommuner och är...

Kommunalförbunden:

Bergslagens Räddningtjänst
Brandkåren Norra Dalarna
Nerikes Brandkår
Räddningstjänsten Karlstadsregionen
Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund

Räddningstjänsten i kommunerna:

Arvika
Bengtsfors
Dals Ed
Eda
Hagfors
Malung-Sälen
Skinnskatteberg
Sunne
Säffle
Torsby
Åmål
Årjäng

Dummtbild

Klicka på kartan för att se den större

Sidansvarig:

Senast uppdaterad: