Nerikes Brandkår

Tillsammans skapar vi trygghet

Brandingenjör

En brandingenjör arbetar med brandsäkerhet inom flera områden - det kan handla om att förhindra brand genom förebyggande insatser, men också att vara ansvarig räddningsledare under räddningsinsatser.

Ofta samarbetar brandingenjören med andra myndigheter och organisaioner, vilket gör jobbet utåtriktat och varierat. Arbetsuppgifterna kan handla om att göra beräkningar av brandskydd för planerad byggnation, göra olika typer av riskbedömningar, utföra tillsyner, göra insatsplaner, ge brandteknisk rådgivning, utföra lednings- och stabsarbete, utbilda personal både internt och externt etc. 

Egenskaper

Som person måste du vara intresserad av och duktig på att såväl samarbeta som att arbeta självständigt. Att kunna planera både lång- och kortsiktigt samt kunna uttrycka sig bra i tal och skrift är också viktiga egenskaper. 

Olika inriktning

Som brandingenjör kan du fördjupa dig inom flera olika områden, exempelvis byggtekniskt brandskydd, stabs- och ledningsarbete och utryckande verksamhet. Ett annat intressant område är riskhantering. Om du vill arbeta med riskbedömningar kan du läsa till civilingenjör i riskhantering. 

Utbildning

För att jobba som brandingenjör hos oss måste du ha gått brandingenjörsutbildningen på Lunds tekniska högskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller Luleå tekniska universitet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Påbyggnadsutbildning i riskhantering är meriterande.

Läs mer om yrket och utbildningen på brandingenjor.nu » Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidansvarig:

Senast uppdaterad: