Nerikes Brandkår

Tillsammans skapar vi trygghet

Brandmän - vikariat sommaren 2024

Ansökan stängd - rekryteringsprocess pågår

Inför sommaren 2024 söker Nerikes Brandkår tio utryckande brandmän för semestervikariat till heltidsstationerna i Örebro och Byrsta.

Omfattning: Heltid

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning 2024-06-03 till 2024-08-11, semestervikariat

Vi eftersträvar jämlikhet, jämställdhet och mångfald, där alla bidrar med olika kunskaper, erfarenheter och perspektiv. Därför ser vi gärna sökanden med olika bakgrund och förutsättningar.

Dummtbild

Nerikes Brandkår är ett kommunalförbund där Örebro, Kumla, Hallsberg, Lekeberg, Laxå, Askersund, Nora, Lindesberg och Ljusnarsberg samverkar om räddningstjänst och olycksförebyggande verksamhet. Vi är ett av de större räddningstjänstförbunden i Sverige med 28 brandstationer, ca 500 anställda (inklusive brandvärn) och ett insatsområde som täcker in ca 260 000 invånare.

Tveka inte att skicka in din ansökan!

Just nu befinner vi oss i en spännande expansion och utveckling. Ett operativt samarbete mellan Värmland, Dalarna och Örebro län (Räddningsregion Bergslagen) drog igång under 2020. Ytterligare en brandstation i Örebro är under uppbyggnad och i november 2023 står en gemensam ledningscentral i samverkan med Polisen och SOS Alarm klar.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna består av utryckning och övriga uppgifter inom området skydd mot olyckor så som underhåll, service, övning och förebyggande arbete.

Kvalifikationer

Formella krav

 • Godkänd examen från utbildningen Skydd mot olyckor (SMO) vid anställningens start, alternativt läst minst två terminer på utbildningen SMO inför att anställningen startar. Det är även önskvärt att du har tidigare arbetslivserfarenhet som brandman.
  eller...
  Är anställd som RIB (räddningspersonal i beredskap) inom Nerikes Brandkår med genomförd grundutbildning, samt har några års arbetslivserfarenhet i yrket hos oss.·
 • Du har en god fysisk kapacitet och godkänt intyg för rullbandstest 5,6 km/h.
 • Du har körkort med minst behörighet B.

Personliga förmågor

 • I arbetet som brandman ställs du inför stressiga och pressade situationer, det är därför viktigt att du har förmåga att vara lugn, stabil och kontrollerad i dessa sammanhang och att du fokuserar på rätt saker.
 • Du är ödmjuk som person och har förmåga att sätta dig in andras perspektiv, eftersom du kan ställas inför att möta människor i kris och stress.
 • Arbetet sker oftast i grupp och vi vill därför att du trivs i sådana sammanhang och har en god förmåga att relatera till andra på ett lyhört och smidigt sätt (god samarbetsförmåga).
 • Vidare ser vi att du behöver ha ett serviceinriktat förhållningssätt, med vilja, intresse och förmåga att hjälpa och hitta lösningar.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Anställningsvillkor

Vikariat (semestervikariat), heltid under perioden 2024-06-03 till 2024-08-11. Perioden inleds med ett par veckors obligatorisk introduktionsutbildning (dagtid mån-fre).

Rekryteringsprocessen

Rekryteringsprocessen innefattar ett antal tester som utförs fysiskt på plats under en så kallad ”testdag”. Testet innefattar varvet och rullbandstest, rökdykning/klaustrofobi, stege och simning. Utöver detta hålls även en kortare intervju.

Du kommer få ytterligare information om testerna om du går vidare i rekryteringsprocessen.

Testerna kommer att ske under perioden 2023-11-15 till 2023-11-17. Om du går vidare i processen kallas du till en av dagarna.

Innan anställningens start ska du genomföra en läkarundersökning med godkänt resultat, som arbetsgivaren bekostar.

Här hittar du information om våra tester »

Ansökan

 • Sista ansökningsdag är 02 november 2023
 • Ansökan skickas via epost till rekrytering@nerikesbrandkar.se
 • Märk ansökan genom att skriva ”Semestervikariat brandmän 2024” i ämnesraden.

Till ansökan ska du bifoga:

 • Meritförteckning (CV)
 • Personligt brev
 • Gymnasiebetyg
 • Godkänt löpbandstest, 5,6 km/h (max två månader gammalt).

När vi har gått igenom samtliga ansökningar meddelar vi via epost om du har gått vidare i rekryteringen eller inte.

Kontakt

Har du frågor är du välkommen att höra av dig till:

Välkommen med din ansökan!

Sidansvarig:

Senast uppdaterad: