Nerikes Brandkår

Tillsammans skapar vi trygghet

Brandvarnare

De flesta som dör i bränder dör av brandröksförgiftning och inte av brännskador. Om en brand upptäcks tidigt ökar dina möjligheter att sätta dig i säkerhet betydligt. En tidig varning ökar också möjligheten att kunna släcka branden och begränsa skadorna.

Källa: DinSäkerhet.se där du även hittar mer information om brandsäkerhet.

Var ska brandvarnaren sitta?

Det bör finnas minst en brandvarnare per våningsplan. Rekommendationen är att det bör sitta en på varje 60 kvm, men en per rum är givetvis det allra bästa. 

Eftersom brandvarnaren främst ska skydda oss när vi sover bör det sitta en utanför sovrumsdörren. Placera även en nära köket där de flesta bostadsbränder startar. Dock inte inne i kök eller badrum då risken för oönskade larm ökar. 

Sätt brandvarnarna i taket, minst 50 cm från väggen. Om det inte är möjligt att montera i taket kan den sättas på väggen, ca 15 cm från taket. 

Varför piper min brandvarnare?

När batteriet i brandvarnaren börjar ta slut ger den ifrån sig ett pip med jämna mellanrum under en period. Då är det dags att byta batteriet. Om du har varit hemifrån en längre tid kan du ha missat detta. Därför bör du alltid testa dina brandvarnare när du kommit hem. 

Gör rent din brandvarnare med dammsugare och fuktig trasa minst en gång om året. 

Hur testar jag brandvarnaren?

Ha som vana att testa brandvarnaren en gång i månaden och när du har varit bortrest.

Testar gör du genom att trycka in knappen på brandvarnaren och hålla den inne några sekunder (aldrig med öppen låga eller rök). Om den inte börjar tjuta ska du byta batterier och testa den igen. Om den inte tjuter trots nya batterier ska du köpa en ny. Livslängden på en brandvarnare är 8-10 år. 

Gratis SMS-tjänst

Vill du bli påmind om att testa din brandvarnare? Anmäl dig hos MSB och få en påminnelse via SMS.

Länk till anmälan: msb.se/testabrandvarnare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Var kan jag köpa brandvarnare?

Brandvarnare finns att köpa hos försäkringsbolag, i många livsmedelsbutiker, i fackhandeln eller hos brandredskapsfirmor.

Vad ska jag köpa för brandvarnare?

Alla brandvarnare som får säljas i Sverige måste uppfylla EU-standard, vara typprovade och CE-märkta. Det finns optiska eller joniserande brandvarnare som båda reagerar på rök, men med hjälp av två olika tekniska lösningar. Erfarenheten visar att båda typerna ger ett likvärdigt skydd och att tiden från det att brandvarnaren larmar till att det blir en farlig miljö är generellt sett lika, vare sig man har optisk eller joniserande brandvarnare. Den optiska är något vanligare idag.

Sidansvarig:

Senast uppdaterad: