Publiceringsdatum:
CIP - civil insatsperson
Normalt tar det längre tid för samhällets olika räddningsstyrkor att nå landsbygden. Därför har Nerikes Brandkår tillsammans med Brandskyddsföreningen valt att starta CIP-områden, ett koncept som stärker den enskildes förmåga att agera innan räddningspersonal anländer.
Vi har utbildat civila insatspersoner i Tiveden och Södra Väringen som genom SOS larmapp blir utalarmerade på brand, trafikolycka eller sjukvårdslarm som hjärtstopp, blödning och drunkning.
Bygger på frivillighet
En CIP väljer själv om hen har möjlighet att hjälpa till vid en inträffad händelse. De jobbar på samma sätt som om de skulle ”råka” komma först till t.ex. en trafikolycka, och gör en insats innan räddningstjänst eller ambulans kommer till platsen. Man är helt enkelt en medmänniska med utbildning och enklare utrustning, där skillnaden är att personen via ett larm får vetskap om att det inträffat en olycka eller brand i sitt område.
Som CIP har man heller inga befogenheter eller rättigheter, utan jobbar under gällande lagar och regelverk. Man har ingen ersättning för sitt deltagande utan agerar helt frivilligt utan ekonomiska anspråk.